Säännöt
Kiellettyä on;
1. Riitely
- Älä ala mellastaa muiden pelaajien kanssa. Kyseessä on kuitenkin vain peli ja pelaamisen kuuluisi olla hauskaa. Hahmojen välillä toki saa olla kinaa, mutta sitten kun homma menee henkilökohtaiseksi, jotain on pahasti pielessä.
2. Munchaus
- Eli voittamattomuus. Älä tee hahmoasi voittamattomaksi ihmelapseksi, joka hallitsee 15-vuotiaana kaksi magiaelementtiä täydellisesti, keksii aina sopivan vastauksen kaikkeen ja voittaa kaikki muut yhdellä iskulla. Luo hahmoosi syvyyttä ja aitoutta. Jos haluat tehdä supertyypin, tee hahmoksesi demonijumala tai jumala; ota kuitenkin huomioon että näille hahmoille on todella hankala löytää peliseuraa tai keksiä sopivia juonikuvioita.Olisi siis hyvä, että jokaisella olisi heikkoutensa ja jokaiseen sattuisi joskus. Ei ole varsinaisesti kiellettyä tehdä hahmostaan täydellisen kaunista ja taitavaa kaikessa (ns. Mary Sue), mutta tällaista hahmoa luodessa kannattaa miettiä, jaksaako hahmollaan sitten loppujen lopuksi pelata. Yleisesti todettu fakta on, että mitä persoonallisempi hahmo on, sitä hauskempaa sillä on pelata ja sitä enemmän pelaaja luomukseensa rakastuu. Vinkki: 17-vuotias puolihaltia- tai haltianainen, joka on kansansa kaunein, täydellinen miekkailija, eläinten rakastama ja jolla on mystinen menneisyys, jonka takia hänestä on tullut kiertelevä soturi tai parantaja, on harvinaisen yleinen hahmokonsepti.
3. Autohittaus
- Autohit tai lyhyemmin hittaus. Älä päätä mitä vastapelaajan hahmolle käy kysymättä ensin. Myös sanojen laittaminen toisen hahmon suuhun on autohittausta. Pieni autohittaus sallitaan ja se tuokin eloa peliin. Esim. on sallittua vaikka tönäistä toisen hahmoa leikkisästi, ottaa kädestä kiinni tms. Usein peleissä voidaan myös olettaa, että vastapelaajan hahmo ottaa vastaan hänelle ojennetun tuopin, maksaa ostoksensa, tai tekee muuta luonnollista, eli ropevuoroa ei tarvitse keskeyttää, jotta saataisiin vastapelaajalta varmistus näin yksinkertaiseen asiaan. Jos autohittaus jostain syystä menee kuitenkin liian pitkälle, voi virheellistä ropevuora korjata.
4. Yleinen ikävä käytös
- Ei siis ilkeilyä, foorumin sotkemista (muokkaa ja poista -napit löytyvät siitä viestin yläkulmasta), offtopicia (peliviestiessä kommentit voi kirjoittaa esimerkiksi [[ ]] tai // \\ -merkkien sisään, ja mieluiten joko viestin alkuun tai loppuun, selvästi itse pelivuorosta erotettuina) tai muutakaan ikävää säätöä. Jos omatunto tai maalaisjärki sanoo että tämä ei ehkä ole fiksua, sitten se ei varmaan myöskään ole.
Sallittua on;
1. Jakautuminen
- Voit pelata hahmolla niin monessa pelissä samaan aikaan kun haluat, mutta selvitäthän itsellesi, missä järjestyksessä pelit tapahtuvat. AC:ssä on selvä nykyhetki, joten pelien aikajärjestyksen selvittäminen on helppoa. Jos aloitat uuden pelin samalla hahmolla, sovi vastapelaajan kanssa että mihin aikaan (menneisyydessä) peli sijoittuu. Tee hahmollesi aikajana, joka selvittää sitä, missä järjestyksessä hahmolla pelatut pelit tapahtuvat.
2. Omien npc-hahmojen luominen
- (NPC= non-player character, eli hahmo, jolla kukaan ei pelaa, sivuhahmo.) Kaikenlaisten sivuhahmojen luominen on täysin sallittua ja suotavaa. AC:ssä tämä ei siis ole pelkkien gamemasterin yksinoikeus, vaan kuka tahansa saa saa elävöittää peliään niin monella sivuhahmolla kuin haluaa. Tavernassa voi siis olla baarimikkoja ja kadulla kiukkuisia vartijoita niin paljon kuin pelaajat vain haluavat sinne luoda. Sopikaa siitä, saako toisen luomia sivuhamoja liikutella. Yleissääntö on tämä: jos sivuhahmo on pysyvästi pelaajan mukana kulkeva hahmo (esim. lemmikki), sitä ei saa liikutella, mutta jos se luotu vain kyseistä peliä varten (esim. tyyppi tavernassa), on liikuttelu sallittua.
3. k18-pelit
- Kaikenlainen pelimateriaali siis hyväksytään, hyvien tapojen ja lakien puitteissa tietenkin. Merkkaathan kuitenkin k15 ja k18 -materiaalia sisältävien pelien otsikkoon varoituksen, että sivustolla liikkuvat lapset ja lapsenmieliset eivät vahigossa eksyisi lukemaan heille sopimatonta materiaalia.
4. Yksinpelit
- Joissain roolipeleissä yksinpelit ovat kiellettyjä, mutta AC:ssä näin ei ole. Pelaile siis yksin tai sivuhahmojen kanssa niin paljon kuin huvittaa!
5. Pitää kiinni pelijärjestyksestä
- Oletusarvoisesti pelijärjestys on sama kuin pelaajien liittymisjärjestys pelitopickiin, ja tätä järjestystä noudatetaan. Pelaajat voivat tietenkin sopia keskenään noudattavansa vapaata pelijärjestystä niin halutessaan.
- AyselChimassa pelataan paljon isoja, jopa 7 pelaajan pelejä. Alkuperäisen pelijärjestyksen pitäminen auttaa pitämään pelin koossa, ja antaa kaikille tasapuolisesti vuoron pelata, vaikka joku ei ehtisikään koneelle kolmesti päivässä. Jo pelkästään pelin sisäisen juonenkuljetuksen takia on tärkeää, että kaikki pääsevät pelaamaan vuorollaan. Omaa peliään on helpompi suunnitella eteenpäin, kun voi olla varma, että vastustajan hahmo, kenen kanssa oma hahmo on kommunikoimassa, pääsee pelaamaan ja sanomaan sanottavansa ennenkuin joku toinen pelaaja ehtii viedä aikaa eteenpäin.
- Jos jollain pelaajalla kestää vastauksensa kanssa ilman mitään pätevää syytä, hänet voi skipata. Mikä sitten on tarpeeksi pitkä aika – riippuu pelistä. Nopeatempoisessa pelissä joillekkin kahdenkin päivän odotus voi olla liikaa, hitaissa ja pitkävuoroisissa offline-peleissä kuukausikin voi olla vielä hyväksyttävä pituus. Pelivuorojen kauhea venyttäminen tuskin on kuitenkaan järkevää, sillä se sitoo vastustajan hahmon peliin, joka ei etene.
- Jos tiedät, että et juuri jollain hetkellä pääse/ehdi/jaksa pelata, niin peliketjuun voi kirjoittaa tiedon asiasta. Tällöin muut pelaajat voivat suoraan loikata tämän pelaajan yli, eikä heidän tarvitse odotella viikkokausia ja miettiä että pitäisikö jumittava pelaaja nyt skipata vai ei. Satunnainen inspiraation puute on ihan ookoo, sitä sattuu kaikille. Pidetään roolipelaamisen hauskuus mukana, eikä lähdetä väkisin vääntämään mitään.
6. Informoida toisia pelaajia tarpeeksi
- Uuden pelin ensimmäiseen viestiin olisi hyvä lisätä tieto, onko peli avoin kaikille vai onko se sovittu pelattavaksi vain tiettyjen pelaajien kesken. Jos mainintaa ei löydy, oletetaan, että peliin saa liittyä kuka vain, missä vaiheessa vain.
7. Ehdottaa uutta
- Jos haluat hahmollesi uuden magiaelementin, luoda demonijumala- tai kuningashahmon tai polttaa pääkaupungin maan tasalle, asiasta kannattaa vinkata ylläpidolle. Uudet ideat otetaan pääsäntöisesti avosylin vastaan, mutta kannattaa silti varmistua asiasta.
8. Kritiikki
- Kun lähetät hahmokuvauksesi, tulet mitä todennäköisemmin saamaan siitä kommenttia ja parannusehdotuksia ylläpidolta. Samoin ylläpito myös tulee huomauttamaan, jos teet jotain pelin yleisestä linjasta poikkeavaa. Jos et kestä kuulla kritiikkiä ja ohjeita, AC ei lähtökohtaisesti ole ehkä sinun pelisi. Ylläpito ei moiti pelaajia tai hahmoja ilkeyttään, vaan parannusehdotuksia esitetään, jotta pelissä pysyisi yhteinen linja. AC on säännöiltään hyvin vapaamuotoinen ja yleisesti pelaajat saavat rällästää miten tykkäävät, mutta joistain asioista on vain pidettävä kiinni, jotta peli pysyy kasassa ja antaa itsestään hyvän kuvan. Ei, hahmosi yllä ei voi olla tekokuiduista tehtyä toppia, eikä englannin kielen sekoittamista suomenkieleen/fantasianimiin sallita, oli se kuinka hienon kuuloista tahansa. Nämä tietyt lainalaisuudet säilyvät, ja jos pelaaja vahingossa ylittää ne, siitä tullan huomauttamaan kohteliaasti.